Online zaklamp kopen? Dit moet je weten!

online_zaklamp_kopen_look_and_feel

Ben jij op zoek naar een goede zaklantaarn en ben je van plan deze online te kopen? Wij vertellen je in deze blog waar je op moet letten bij de aanschaf van een zaklamp die bij jou past! 

Soorten zaklampen

Bepaal eerst voor jezelf wat voor een soort zaklantaarn je wil hebben. Er zijn verschillende soorten verkrijgbaar; standaard zaklampen, oplaadbare zaklampen, een knijpkat, schijnwerpers, duiklampen, sleutelhanger zaklampen en nog vele meer. De verschillende soorten zijn vaak te krijgen van klein tot groot formaat.

Daarnaast kom je regelmatig termen tegen zoals; millitaire zaklamp, professionele zaklamp, outdoor zaklamp of tactische zaklamp. Om even orde op zaken te stellen, dit soort termen zijn niet meer dan synoniemen van elkaar. Ze wijzen allen op een zaklamp die tegen een stootje kan, geschikt is voor buiten en tegen een druppel water kan en daarnaast compact is van formaat.

Om niet al te diep in te zoomen op alle mogelijkheden doen wij in deze blog de aanname dat jij gewoon op zoek bent naar een zaklamp voor dagelijks gebruikelijke activiteiten, zonder al te veel poespas. Daarom bekijken we onderstaand even in het kort de meest voorkomende soorten zaklantaarns.

Standaard zaklamp op wegwerpbatterijen

De goedkopere en vaak kleine zaklampen die je online tegenkomt, of bijvoorbeeld in de winkel bij Action, Hema of bijvoorbeeld de Gamma, bevatten vaak wegwerpbatterijen. De batterijen zijn meestal na een uur of 3 schijnen leeg en de lichtopbrengst is vaak beperkt met zo'n 800 lumen. Het voordeel is vaak dat de aanschaf goedkoop is, houd er rekening mee dat de continue aanschaf van nieuwe batterijen op de lange termijn duurkoop is.

De oplaadbare zaklamp

Zoals de naam al aangeeft, heeft de oplaadbare zaklamp het kenmerk dat je de batterij opnieuw kunt opladen wanneer deze leeg is. Naast het feit dat dit een duurzamere keuze is dan voorgaande optie, bevatten oplaadbare zaklantaarns vaak een batterij die een grotere capaciteit heeft. Kijk bij de aanschaf van een oplaadbare zaklamp altijd goed naar de capaciteit (weergegeven in mAh), dit bepaald namelijk vaak de prijs van de zaklamp. Een sterke batterij van 5000 mAh, gaat bijvoorbeeld wel twee keer zo lang mee dan een batterij met maar 2500 mAh capaciteit.

Een knijpkat

Wil jij niet voor verrassingen komen te staan met een lege batterij en ben je niet vies van hard werken? Dan is de knijpkat, ook wel bekend als dynamo zaklamp of mechanische zaklamp, dé perfecte match voor jou! Een knijpkat wordt middels menselijke spierkracht aangedreven en zet middels een dynamo of generator de kinetische energie om in elektriciteit in de vorm van licht. Niet de meest ideale zaklamp, maar wel erg handig in geval van nood.

Meest voorkomende kenmerken en opties bij een zaklamp

Nu je weet wat voor een soort zaklamp je wilt gaan aanschaffen, is het tijd om te bepalen welke opties voor jou handig zijn. Zaklampen zijn vaak uitgerust met verschillende features, die afhankelijk van jou situatie, wel of niet handig kunnen zijn. Het is onbegonnen werk om alle mogelijke opties die er in de markt zijn te behandelen, wij lichten daarom de meest voorkomende en waardevolle opties voor jou uit.

Zoomfunctie

Een zaklamp met zoomfunctie beschikt over een schuifsysteem dat de lens boller of platter maakt, waarmee je de lichtbundel kunt focussen of juist verbreden. Erg handig, de meeste zaklampen beschikken hier wel over, maar we benoemen het toch maar even!

Lichtsterkte in Lumen

Wil je bij de online aankoop van een zaklamp vergelijken hoeveel licht de zaklamp geeft? Let dan goed op het aantal lumen, dit is namelijk de graadmeter van de lichtsterkte. De vuistregel is, hoe hoger het aantal lumen, hoe meer lichtopbrengst. Kies niet standaard voor zoveel mogelijk lumen, maar bepaal hoeveel lumen je nodig hebt voor jouw dagelijkse activiteiten. Een hogere lichtopbrengst in lumen vraagt namelijk ook meer van de batterij waardoor je zaklamp sneller leeg is. Voor gebruikelijke activiteiten zoals bijvoorbeeld wandelen in het donker is een lichtsterkte tussen de 1000 en 2000 lumen meer dan voldoende.

Verschillende lichtmodi

Een zaklantaarn wordt vaak gebruikt in variërende omgevingen en bij verschillende activiteiten; meerdere lichtmodi op een zaklamp zijn daarom erg handig. Veel voorkomende lichtstanden zijn; klein licht, normaal licht, groot licht, knipperlicht in de vorm van stroboscoop of soms zelfs een SOS-functie (bepaald lichtritme dat bekend staat als noodgeval). Beschikt de zaklamp op jouw wensenlijst over verschillende functies? Bekijk dan goed of het mogelijk is om de zaklamp vanaf elke modus direct uit te zetten, dit is namelijk erg handig!

IP classificatie voor stof- en waterdichtheid

Wil jij je zaklamp gebruiken voor buitenactiviteiten of tijdens de bouw? Houd dan rekening met de classificatie van stofdichtheid en waterdichtheid. Een IP classificatie van bijvoorbeeld IP54 (stofdicht en kan tegen plensbuien) of IP64 (stofdicht en kan tegen waterstralen) zijn in de meeste gevallen voldoende bij een zaklamp voor regulier gebruik.

Accessoires bij een zaklantaarn

Bij de online aanschaf van een zaklamp is het goed om er op te letten welke accessoires worden meegeleverd. Zo is het handig dat je bij een oplaadbare zaklamp een laadkabel krijgt, of een polskoordje bij een zaklamp van handformaat. Ga je veel op pad met je zaklamp? Dan biedt een holster als accessoire een mooie uitkomst. Kortom, maak je keuze op basis van de activiteiten waarvoor je de zaklamp gaat gebruiken!

 

Wat is nou de ideale zaklamp voor Jan Modaal?

Die hebben wij voor jou in de markt gezet! De zaklampen van het merk BOWINQ beschikken over de perfecte eigenschappen voor dagelijks gebruik van een zaklamp. Met een robuuste behuizing, degelijke kwaliteit en een IP64 classificatie kunnen onze zaklampen tegen een flinke stoot. Daarnaast zijn de BOWINQ zaklampen standaard uitgerust met een dijk van een oplaadbare batterij (5000 mAh). Nu je toch online aan het oriënteren bent naar een zaklamp, geven wij vast de voorzet: Bekijk de zaklampen hier! ;-)

Zaklampen

Bekijk het aanbod oplaadbare zaklampen: